«Powrót

Funkcjonariusze podkarpackiej KAS i Policji przechwycili ponad 11 kilogramów suszu marihuany

Funkcjonariusze podkarpackiej KAS i Policji przechwycili ponad 11 kilogramów suszu marihuany

Funkcjonariusze podkarpackiej KAS i Policji przechwycili ponad 11 kilogramów suszu marihuany

funkcjonariusze KAS i Policji przy zatrzymanym suszu marihuany
funkcjonariusze KAS i Policji przy zatrzymanym suszu marihuany
funkcjonariusz Policji wkłada do kartonu opakowania z suszem
ręka funkcjonariusza KAS trzymająca opakowanie z suszem
  •  Współpraca funkcjonariuszy KAS z Podkarpackiego Urzędu Celno-Skarbowego w Przemyślu i policjantów z Komendy Miejskiej Policji w Przemyślu doprowadziła do zatrzymania 38-latka, który zorganizował przewóz znacznych ilości środków odurzających na teren Polski.
  • Dzięki działaniom służb, do sprzedaży nie trafiło ponad 11 kilogramów suszu marihuany wartej 790 tys. złotych.

W kwietniu br. funkcjonariusze Podkarpackiego Urzędu Celno-Skarbowego w Przemyślu i przemyscy policjanci przeprowadzili skuteczne działania skierowane na zwalczanie przestępczości narkotykowej,  które doprowadziły do zatrzymania 38-letniego mieszkańca województwa wielkopolskiego. Funkcjonariusze zabezpieczyli ponad 11 kilogramów suszu marihuany, o czarnorynkowej wartości około 790 tysięcy złotych.

Śledztwo w tej sprawie prowadzili policjanci z przemyskiej komendy pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Przemyślu. 38-latek usłyszał prokuratorskie zarzuty zorganizowania przewozu znacznych ilości środków odurzających w postaci suszu marihuany, w celu wprowadzenia ich do obrotu oraz usiłowania przewozu na teren Polski znacznych ilości narkotyków. Przyznał się do popełnienia zarzucanych mu czynów.

Sąd Rejonowy w Przemyślu w kwietniu br. zastosował wobec mężczyzny środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztu na okres trzech miesięcy, który w lipcu został przedłużony przez Sąd Okręgowy w Przemyślu.
Za popełnione przestępstwa 38-latek odpowie przed sądem, do którego wpłynął akt oskarżenia. Grozi mu kara pozbawienia wolności od 3 do 15 lat.