- Ponad 115 kg produktów pochodzenia zwierzęcego, objętych zaka-zem przywozu, zatrzymali od początku roku funkcjonariusze Służby Celno- Skarbowej na lotniczym przejściu granicznym Rzeszów- Jasionka.
- Rekordzista w swym bagażu miał ponad 62 kg mięsa.
Podczas przekraczania granic zewnętrznych UE lub strefy Schengen należy zwrócić uwagę nie tylko na wartość przewożonych przedmiotów ( podróżując transportem lądowym zgłoś towary powyżej 300 euro, a drogą lotniczą lub morską powyżej 430 euro), ale także sprawdzić normy ilościowe przewożonych wyrobów akcyzowych ( papierosy, alkohol), które różnią się w zależności od środka transportu.
Pamiętać należy także, że żywność pochodzenia zwierzęcego (np. wyroby mięsne i wyroby zawierające mleko) podlega szczególnym ograniczeniom, a w przypadku ruchu podróżnych takiej żywności nie można przywozić. Podróżni przywożący ze sobą produkty mięsne i mleczarskie, zobowiązani są do umieszczenia ich w specjalnych pojemnikach, znajdujących się na przejściach granicznych. Wyjątkiem jest żywność dla niemowląt i produkty spożywcze używane ze względów zdrowotnych.
Do tego zakazu nie zastosował się jeden z pasażerów przylatujących z Londynu do Polski. Podczas kontroli walizek należących do 40- letniego mężczyzny, funkcjonariusze Służby Celno- Skarbowej z Oddziału Celnego Port Lotniczy Rzeszów- Jasionka wykryli ponad 62 kg mrożonego mięsa. Pasażer ukarany został mandatem w wysokości 1 000 zł.
O czym warto wiedzieć planując podróż za granicę? Więcej informacji na stronie granica.gov.pl